Başarının kaynağı her şeyden önce mesleğini sevmekten geçer. İnsan sevdiği işten lezzet alır, lezzet aldığı işte başarılı olur. Bu nedenle her başarının temelinde severek iş yapma, her şeyden önce inanmak vardır. Bu nedenledir büyük önderimiz Atatürk: “Zafer başarabileceğim diyebilenindir” derken başarının mayasında inanma düşüncesinin varlığına işaret eder.

İnsanın egoist bir mizaç ile olaylara baktığında başarı bireyselleşerek küçülüp, değersizleşir. Bu bakımdan esas olarak toplumsal kaygı ve düşünce daima asıl hedefimiz olmalı. Güzel işler ise önceden iyi planlanır. Çünkü başarı  aynı zamanda iyi planlanmanın bir sonucudur.  Bu nedenle başarmak istiyorsanız size yardımcı olacak her ne türlü şey olursa olsun en iyisini arayıp bulmanız gerektiğini bilmelisiniz.

Planlanmamış herhangi bir işin sonucunda çok şey kaybedebiliriz ancak planlanmış bir işin sonunda büyük başarıyı elde edemesek bile karnımızı doyuracak kadar başarı elde edebiliriz. Elbette ki başarıyı oluşturan faktörler çoktur. Bir Azeri Atalar sözü, “Zaman kendi çak çakını öttürür” der. Önemli olan sizin başarılı olma yolunda istekli ve planlı bir şekilde işe başlamış olmanızdır.

Üç gün önce okullar ikinci sömestrideki ara tatile girdiler. Öğrencilere ara karneleri de verildi. Salt karne notlarının dönemi değerlendirmek için yeterli değildir. Ancak öğrencinin başarıya ulaşmak adına bir ikaz ya da motivasyon olarak görülmelidir. Bu nedenle velilerin öğrencilere daha anlayışla yaklaşarak onların karnelerindeki kırık notları üzüntü ile karşılamamalı. Çünkü onların önlerinde katedecekleri çok uzun bir yol var. Bu yol oldukça engebeli ve çetinlikler ile doludur.

Şu unutulmamalı ki her başarısızlığın bir kayıp olarak görülmesi ciddi bir yanlıştır. Çünkü başarı ya da başarısızlık çoğu zaman bireysel bir sonuç değildir. Mevcut şartların, şansın ve ekonomik imkanların başarıdaki önemi unutulmamalı. Başarısız alanların üzerinde durularak öğrencinin sıkıştığı alanlardan çıkmasına yardımcı olunmalı. Başarısızlıklardan dahi ders çıkarmasını bilmeli. Ben her zaman başarılarımı başarısızlıklarımdan çıkardığım derslere borçlu olduğuma inanmışımdır. Başaramamak dünyanın sonu değildir. Başarıda ilgi, beceri ve arzu etmek de önemlidir.

Yaşam geniş boyutludur insanoğluna pek çok seçenek sunmaktadır. Bu bağlamda kendi beceri ve isteklerimiz doğrultusunda kendimize bir çıkış yolu aramalıyız. Yapacağımız işte başaracağımıza önce  kendimiz inanmalıyız. Öğrencilerimizin önlerinde eğitim-öğretimin son çeyreği var.