Modern futbolun oyuncularda aradığı en önemli özellik çevre kontrolüdür. Neden biliyor musunuz? Çünkü tehditi önceden sezmek, bir sonraki hamleyi topla buluşmadan planlamak, sahanın durumu ve oyuncuların anlık yayılışı hakkında bilgi sahibi olmak modern futbolun olmazsa olmazıdır. Bunun tek yolu da bir radar misali sahayı taramak ve etrafta olup biteni gözlemlemektir.

Yalnız bu kriterin sadece oyuncularda aranması bana göre haksız bir uygulamadır. Bana göre bu kriter antrenörlerde de aranmalı, takımın emanet edileceği kişiler bu doğrultuda tercih edilmelidir. Sadece önüne bakarak günlük kazanımlar peşinde koşanlar, günlük istatistikleri takımın ali menfaatleri üzerinde tutan hocalar tercih edilmemeli, geleceğe dair öngörüsü olan, hatta geleceğe dair plan ve programı olan hocalar tercih edilmelidir.

Trabzonspor’da tam olarak bu öngörü eksikliğinin yarattığı sorunlarını yaşıyoruz. Öngörüsü olan olan bir Teknik direktör Samsunspor maçını kaybettiğinde Final müsabakası öncesi Başakşehir müsabakasının hayati önem arz edeceğini bilirdi. Ne yazık ki ön göremediler!Şimdi tabiri caizse yumurta kapıya dayandı. Trabzonspor öyle bir haftaya girdi ki 7 gün içerisinde 3 hayati maça çıkacak.

Başakşehir, Beşiktaş ve Ankaragücü maçları.

Her Biri birbirinden önemli, her biri birbirinden zor 3 müsabaka. Başakşehir 3'üncülük yarışında tek rakip, Beşiktaş kupa ile aramızdaki tek engel, Ankaragücü düşme hattına indiği bir dönemde belkide yenilirse küme düşeceği bir dönemde çıkacak karşımıza.

Şu periyotta hiçbir müsabaka diğerinden daha az değerli yada daha fazla değerli değil.

Oysa İki hafta önce Samsunspor müsabakasına yedek kadro ile değil de as kadro ile çıkılsa ve oradan 3 puanla dönülmüş olsa idi bugün bunları konuşuyor olmazdık.

Neyse Trabzonspor zoru sever diyerek geçelim gecenin maçına;

Yarı fınal öncesi rotasyonla çıkan Abdullah hoca Final maçı öncesi Başakşehir karşısına mecburi AS kadroyla çıkmak zorunda kaldı.

Maç başı iki tarafın da birbirine üstünlük kurduğunu söylemek zor. Başakşehir’in sert ve onuachu’ya uyguladığı adam adama savunma Trabzonspor’un hücumda etkili olmasının önüne geçti. Mendy’nin kaptırdığı topta Denswil’in bir tıpu çizgiden çıkardığını da ekleyelim. İlk yarının sonlarına doğru Visca ve Onuachu ile gole daha fazla yaklaşan tarafın Trabzonspor olduğunu söyleyebiliriz.

İlk yarının uzatma dakikalarında Visca Onuachu işbirliği ile tabela değişti ve ilk yarı Trabzonspor’un 1-0 üstünlüğüyle sonuçlandı.

İkinci yarıda Başakşehir’in  hücumsal anlamda etkili olmaya çalıştığını ama üretmekte zorlandığını, geride bıraktığı geniş alanlarda daha çok pozisyon bulan tarafın Trabzonspor olduğunu  gördük.

Onuachu’nun  bu yarıda da bir gol bulduğunu ama ofsayta takıldığını ekleyelim. Onuachu’nun çıkışıyla beraber oyun biraz daha Başakşehir’in eline geçti. 72 nci dakikada Figuerido’nun direkten sekip uğurcan’a çarpıp kornere giden şutu Trabzonspor adına şans anıydı.

Her ne kadar oyuncular ciddi efor sarf etmiş olsa da alınan 3 puan ile üçüncülük cebe koyuldu, kötü sezon mümkün olan en iyi yerde bitirildi diyebiliriz.

Tebrikler çocuklar.