Kıbrıs deyince duracaksınız. Orada yaşananları öğreneceksiniz, kahramanlıkları, mucizelerini bileceksiniz. Yavru Vatan Kıbrıs bugünlerde Barış ve Özgürlük Bayramını kutluyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Yavru Vatan Kıbrıs’ın bu gurur gününe ortak olarak tüm Dünyaya Kıbrıs’ın garantörü Türkiye’dir mesajını verdi bir kez daha.

“Arkamızdaki büyük güç büyük Türkiye’dir” diyen Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve Kıbrıs’ın tek dayanağının Türkiye olduğunu ifade etti.

Kıbrıs’ın varoluşunda hayatını adayan başka Kıbrıs’ın Atatürk’ü olarak bilinen Rauf Raif Denktaş’ı, 20 Temmuz 1974 tarihinde “Ayşe Tatile Çıktı” parolasıyla Kıbrıs Barış Harekâtı’nın talimatını veren Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Bülent Ecevit’i rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum. 

Ben vatani görevimi Kıbrıs’ta yaptım.

15 ay orada nöbet tuttum.

Fırsat buldukça da Yavru Vatan’ı gezmeye, barış harekâtından kalan izleri yakından görmeye çalıştım.

Türkiye’de nasıl her kurumda her meydanda Atatürk Posteri varsa orada da her yerde Rauf Raif Denktaş’ın vardır.

Yanında da Bülent Ecevit’in.

Bülent Ecevit, en az Rauf Denktaş kadar değer görüyor Kıbrıs’ta.

Beşparmak Dağları’nı, oradaki kimsenin indiremediği tankı, vahşice katliamların işlendiği, insanlığın yok olduğu ibret verici bölgeleri ziyaret ettim. Şehitliklerde dua okudum. Girilmeyen kapalı Maraş’a tel örgüleri arasından baktım, Gazi Magosa, Lefkoşa, Girne, Lefke, Güzelyurt, Esenyurt şehirlerini derin duygularla dolaşırken sol şeritten ilerlemenin de üzüntüsünü yaşadım.

Tabip Binbaşı Nihat İlhan’ın eşi ve üç çocuğunun banyo küvetinin içerisinde hunlarca katledildiğinin fotoğraflarını görünce yüreğimin acısı Beşparmak dağlarında yankılandı.

1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’ndan sonra özellikle Esentepe ve Karpaz bölgesine yerleştirilen Trabzonluları, köylülerimle hasbihal ettim, yoğun duygular yaşadım.

Kıbrıs’ın tek bir havalimanı var.

Adı da Ercan’dır.

Peki, hikâyesini biliyor musunuz?

Anlatayım

Kıbrıs’ta bir Balıkesir köyü var ve o köyün yanındaki havalimanın adı da Ercan’dır.

Balıkesir Köyü ile havalimanına ismi verilen Ercan kimdir?

Pilot Binbaşı Fehmi Ercan Balıkesir doğumlu. İlkokulu Manisa Demirci, ortaokulu Gönen’de liseyi Balıkesir’de okumuş.

Hava Harp okulundan mezun olarak pilot teğmen olarak Türk Silahlı Kuvvetlerinde göreve başladı.

Türkiye’nin en usta pilotlarından birisiydi.

Balıkesirliydi

Kıbrıs Barış Harekatı’nın ilk günüydü. Kullandığı savaş uçağı düştü. Kendisi yaralı olarak kurtuldu. Bir elini kullanamıyordu. Ağır yaralı halde Rumlarla savaşmaya devam etti. Son kurşunu bitene kadar direndi. Sonunda ise bir çocuğun üzerine kendini siper etti. O şahadet şerbetini içerken çocuk ise kurtulmuştu.

İşte bu yüzden şehit olduğu köye Balıkesir adını hemen yanındaki havalimanına da Kahraman Fehmi Ercan’ın soyadını verdiler.

Bir de Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel kahramanımız var.

1934 yılında Kocaeli İzmit’te doğan Cengiz Topel 1964 yılında Kıbrıs'ın Gemikonağı Limanı’nda bulunan Rum gemisini bertaraf etmek üzere dalış yaptığı sırada yara alan uçağından paraşütle atladıktan sonra Rumların eline esir düşmüş ve işkence görerek şehit edilen başka bir kahramanımızdır.

Kıbrıs destanı böyle yazıldı işte.

Evet, 20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtı’nın 50. yıldönümünde Barış ve Özgürlük Bayramınızı en içten duygularımla kutluyorum.

Ve diyorum ki;

Kıbrıs’ta insanlığın katledilmesini,  Kanlı Neol’de barbarca ve vahşice katledilen Kıbrıs Türk’ünü unutmadık. Unutmayacağız.

Kıbrıs’ta şehit verdiğimiz 498 Türk Mehmetçiği, 70 Kıbrıslı Mücahidi, 270 ve 1670 Kıbrıs Türk Şehidini rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum.

Gazilerimizin önünde saygıyla eğiliyorum.

Tabi ki asla unutamayacağımız en büyük isim Kıbrıs’ın Atatürk’ü olarak bilinen Rauf Raif Denktaş’tır.

Mekânın cennet olsun Türk Büyüğüm.