Doğu Karadeniz Bölgesinin popüler tarım ürünü fındıktır. Fındığı yerel olarak ”kara inek” tanımlamasına uygun bulurum. Fazla bir şey vermeden daima verim beklenir. Mevsimsel olarak devletten çukkalanan paraların fındık bakımına harcandığını gören olmamıştır. Ancak yine de her mevsim bu paraları almak için yoğun bir girişim yapılır.
Akçaabat’ın Oğulkaya’dan Dumankaya yol ayrımında namı diğer Sepetçioğullarına ait küçük bir bahçede proje gereği fındık tarımı uygulaması yapıldığını gösteren bir tabela ve konu ile ilgili resimlerin asılı olduğunu görüyorum. Bilinçli bir tarımın başlatılmış olması oldukça sevindirici bir girişimdir. Bu durum verimin artırılması ve kalitenin yükseltilmesi bakımından sevindirici olsa da yeterli değil.
Son yıllarda bölgede görülen yabancı işçilerin her geçen gün yoğunlaşması bölgedeki hasat için tehlike demektir. Zira fındık hasadı herkesin kolayca başarabileceği bir iş değildir. Fındıktan hasat alınırken dalların çekilmesi, fındıkların daldan koparılmasına kadar dikkat edilmeli. Yomra ve Vakfıkebir taraflarında genelde fındık yerden toplanarak sorun çözülmüş olur. Ancak bölgenin her tarafında arazini yapısının elverişli olmaması nedeniyle bu uygulamanın yapılabilmesi zordur. Fındığın yerden hasadı daha çok Fatsa ve Samsun dolaylarında gerçekleştirilmektedir. Hatta Samsun yöresinde sıra halinde dikilen fındıklar arasına gerilen ağ (fındık filesi) sayesinde fındık yere dökülmeden toplanır. Yöremizde gelişigüzel toplanan fındık bahçeleri hasat sonunda muharebeden çıkmış ordu gibidir. Bilinçsiz fındık işçileri dalları gelişigüzel çekip, daldaki fındıkları aynı vurdumduymazlıkta bırakırlar. Halbuki fındık dalları çekilirken dikkatli şekilde hırpalanmadan çekilmeli ve iş bitiminde aynı titizlikle yerlerine bırakılmalıdır. Fındık üretimi için toprağın killi ve yağlı olması, doğrudan güneye doğru bakmaması önemlidir. Ürün hasat edilirken kurumuş budaklar temizlenmelidir.
Fındığın dikimi bu konuda önemlidir. Ocak adlanan fındık kümelerinde ne kadar çok dal olursa o kadar çok hasat alınacağı gibi yanlış bir düşünce vardır. Fındık ne kadar aralı ve seyrek dikilirse hasat o kadar kaliteli ve verimli olur. Hasat mevsimi sonunda fındığın seyreltilmesi oldukça önemlidir. Yaşlı ve sık fındıklar temizlenmeli. Aralı zaman dilimlerinde fındık ocaklarının etrafı kazınıp tazelenmeli ve birkaç yılda bir gübrelenmeli. Zaten fındık destekleme paralarını devlet bu işler için vermektedir.