Trabzon’da birçok kişi işsizlikten dert yakınır, evladının evde boşta olduğunu anlatır da durur. Yıllardır bu konuya inanan birisi asla değilim. Sahi Trabzon’da işsizlik gibi bir sorun var mı? Asla (!) Sorun iş beğenmemezlik. Vatandaş, azıcık ucundan bir siyasetçi tanıdığı zaman, ya da bir programda karşılaştığı zaman, ‘seçimlerde ben size destek vermiştim. Benim çocuğum evde akşama kadar yatıyor. Kahvelerden geri gelmiyor. Ona bir iş’ diye yakasına yapışıp duruyor.

ÇOCUĞUNA İŞ Mİ ARIYORSUN?

Sahi gerçekten çocuğuna iş mi arıyorsun ya da 20 yaşını deviren çocuğunun keyfine göre masa başında oturarak gününü doldurup, vakit geçirebileceği bir koltuk mu? Burada bir anlaşalım. Eğer çocuğuna iş arıyorsan, özel sektörde çok sayıda iş bulabilirim. Trabzon’daki Organize Sanayi Bölgelerindeki hangi fabrikanın kapısına vurup içeri girdiğinde, ‘Ben gerçekten çalışmak istiyorum. İşe de ihtiyacım var. İşten de korkmam, kaytarmam, adam gibi çalışırım’ dersen işi bulursun. Sanayiye gidersen iş bulursun. Trabzon meydandaki birçok mağaza eleman arıyor ama bulamıyor. Kalebodur ustası yok, kalıpçı yok, tuğla ören yok, sıvacı yok… Liste uzar da uzar. E daha ne yapalım. Belediyeler işe eleman alma kurumu değildir.

İŞTE SİZE FIRSAT

‘İş arıyorum ama bulamıyorum’ diyenler alın size fırsat. Kariyerindeki başarı yolunu ispatlaman için Trabzon’da bugün ‘Trabzon Kariyer Expo’ fuarı düzenleniyor. Fuar 2 gün KTÜ Kanuni Kampüsü Prof. Dr. Osman Turan Kongre ve Kültür Merkezinde. Gerçekten çalışmak istiyorsan birçok firma eleman arıyor. İş arayanlar ile firmalar buluşacak. Tanışacaklar, karşılıklı görüşmeler yapılacak. Gerçekten işe ihtiyacı olan ve ‘Ben çalışmak istiyorum’ diyen için fırsatlara açılan iş kapısı işte burada. Siz önce özgüveniniz ile o kapıdan içeri bir girin. Hele ilk adımı bir atın sonrası da gelecektir eminim. Çünkü çalışmak isteyen herkese orada bir iş var. Sen kariyerindeki başarıya ilk adımı bir at.

BİR YERDEN BAŞLAYIN HELE

İş arayanlar siz bir yerlerden başlayın hele gerisi gelir. Trabzon’da seyyar satıcılık ile işe başlayan günümüzde ise 500 kişiyi istihdam eden Özgüneş Yönetim Kurulu Başkanı Halis Güneş’in çok beğendiğim bir sözünü paylaşacağım. ‘Evde veya kahvede boş durmayın. Rızık sabahtan dağıtılır. Erkenden kalkın, sabah namazınızı kılın. Hiçbir şey bulamadıysanız halden bir kasa limon alın. Aldığınız fiyata da satsanız kasası kar kalır.’ Bu söz çok beğenip tuttuğum bir sözdür. İşe bir yerlerden başlarsanız Allah’ta bereketini verir. Yeter ki çalışın, ülkemiz için bir şeyler üretin.

ÇALIŞMAK LAZIM

Ülkemiz zor dönemlerden geçti. Türkler her zaman güçlüdür. Bizim daha da güçlü olmamız için çalışmamız, üretmemiz, emek vermemiz gerekiyor. Hadi gençler, ülkemizin size çok ihtiyacı var. Şimdi çalışma zamanı. Üretme zamanı. Sıra sizde… Başarılar gençler…