23. kuruluş yıldönümün kutlayan Adalet ve Kalkınma Partisi tek başına iktidarları döneminde neleri yaptığını bir önceki köşe yazımda ana başlıklar halinde özetlemeye çalışmıştım. Bugün de “Hedef 2023” başlığı altına programına aldığı projelerin hangilerini gerçekleştirip gerçekleştiremediğine irdeleyeceğiz ve sizlerin takdirine bırakacağız.

Yaklaşık 162 ana başlık altında toplanan “Hedef 2023’ün” tamamını buradan yazmak mümkün değil elbet sadece bazılarına değineceğim.

Peki, hedef neydi ne oldu, ne kadarı tutturulabildi;

Kısa ve öz demokratik ve çoğulcu bir anayasa, Daha hızlı bir yargı sistemi, Daha güvenli bir Türkiye, Gereksiz bürokrasi ortadan kalkacak, Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girilecek.

Kişi başı gelir 25 bin dolar, İşsizlikte mücadelede bir ilk yaşanacak, Bir milyon işsize iş, İşsiz vatandaş danışmanla iş bulacak, Çalışanlara daha fazla özgürlük, Güvenli çalışma ortamı sağlanacak, Türkiye Avrasya’nın üretim üssü olacak.

Ticarette yeni dönem başlayacak, Standartlara kalite gelecek, Tarladan sofraya güvenli zincir gelecek, Esnafa destek ve kolaylık, Türkiye KOBİ’lerle, KOBİ’ler KOSGEB’le büyüyecek.

Savunma sanayimiz daha da güçlenecek, Hedef 500 milyar dolarlık ihracat, Dünyayı inşaa edeceğiz.

Gümrüklerde entegrasyon dönemi, Turizmi geliştirmek için alt yapı, Teknolojisiz okul, kalmayacak, Okul öncesi eğitim zorunlu olacak, Okullaşma oranında hedef yüzde 85 olacak, Öğretim üyesi başına 20 öğrenci, Derslik başına en fazla 30 öğrenci, Engelli dostu bir ortam.

Eğitim imkânları artırılacak, Daha fazla özel üniversite, Yeni anayasa yeni YÖK, Hedef yurt dışında Türk üniversiteleri, Kalite ajansı ile daha kaliteli üniversite, Dev şehir hastaneleri, Ulaşımda kalite ve altyapı, Kıtalar birleştirilecek, 1 milyon 100 bin sağlık çalışanı, Taşımacılıkta sıfır sorun, Hızlı trende hedef 10 bin kilometre.

Türkiye kendi uçağını üretecek, Hasta odaları konforlu olacak, Türk Uzay Kurumu kurulacak, Hedef dünyanın 10 büyük limanı, Türkiye gemi üretilecek yeni yat ve marinalar inşa edilecek, Yüksek hızlı internet her yerde olacak, Hastalık bilimle yenilecek, Anne-bebek ölüm sayısı düşecek, Evde sağlık hizmeti dönemi başlayacak.

E-devlet hızlı Türkiye, Siber tehditlere geçiş verilmeyecek, Vize muafiyeti, AB ile çalışmalar sürecek, ABD ile ilişkiler güçlenecek, Kıbrıs güçlendirilecek, Balkanlarda daha etkin bir Türkiye, Her şehir bir marka, Ormanlarımız iki kat artacak, Kentsel dönüşüm hamleleri sürecek.

Engelsiz şehirler, Afete hazırlıksız yakalanmaya son verilecek, Her şey çocuklar için, Azerbaycan’a desteğimiz devam edecek, Afrika’ya açılacağız, Türk Cumhuriyetleriyle bütünleşeceğiz, Komşusu açken tok yatan bizden olmayacak, Kadın girişimciye pozitif ayrımcılık, KYK yurtlarında 3 kişilik odalar kurulacak.

İş kurma ve geliştirme merkezleri geliyor, Sporda ev sahibi Türkiye olacak, Hedef yüzde 100 sosyal güvenlik, Tamamlayıcı emeklilik sistemi geliyor, Yoksulluk oranı yüzde 10’un altına düşecek, Yoksullukla mücadele için SODES, Her engelliye iş, Evlilikler sorunsuz başlayacak

Ailelere ekonomik destek.

Sanatın desteklenmesi ve yaygınlaştırılmasına destek, Milli tank üretimi başlayacak, İlk yerli uçağımız uçacak, Arıkopter uçmak için gün sayıyor, İstanbul’a üçüncü havalimanı, Çılgın proje kanal İstanbul.

Aslında Hedef 2023 Türkiye’si için vaat edilen bu hizmetlerin çoğu tamamlanıp halkın hizmetine ve takdirine sundu. Devam edenler de var tabi. Eksik kalanlar da. Bana göre Hedef 2023’ü tutturdu.

AK Parti yaptığı, yapamadığı ve yapacağı yeni hizmetlerle 2027 yılında yeniden halkın kantarına çıkacak.

Bana göre vatandaş değerlendirmesini daha iyi yapacak.

Büyükşehrin sıcak çorbası

Dünkü yazımla ilgili Trabzon Büyükşehir Belediyesi Basın Dairesi Başkanı gazeteci arkadaşımız Ahmet Yoloğlu aradı.

CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez’in Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin üniversiteli öğrencilere sıcak bir kase çorba vermesi önerisi üzerine bir düzeltme yaptı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin Trabzon’da öğrenim gören üniversite öğrencilerine yönelik sıcak çorba ikram etme geleneğini geçen senelerden beri yürüttüğünü söyledi.

Yoloğlu ayrıca öğrencilerin sınav dönemlerinde dahi kaşar, zeytin, peynir ikramı yaptıklarını da ilave etti.

Bizler de buradan kamuoyuyla paylaşalım istedik.