31 Mart seçim yenilgisinden sonra kendini bulmaya çalışan AK Parti çıkış yolu ararken yeni bir dönem başlatmak istiyor. Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Seçim sonuçlarının verdiği mesajı iyi okuyacağız, hiç kimse vazgeçilmez değildir” açıklamasından sonra yaptığı il başkanları toplantısında yeni sürecin nasıl işleyeceğini ifade etti.

Değişim takvimini de belirledi.

7 il başkanının ve 2 bakanın değiştirilmesiyle başlayan değişim süreciyle 2001 ruhunun yeniden alevlendirilmesi için çıkılan yolda ince elenip sıkı dokunuyor.

Hata yapmak istemiyor

Yoğun çalışmalar sürüyor.

Dün yapılan MKYK toplantısında benzer konular üzerinde görüşmeler yapılırken partinin geleceği için önemli kararlar alındı.

Peki, bu değişim nasıl ve ne şekilde devam edecek.

Öncelikle partinin genel başkan yardımcılıklarından başlayacak olan değişiklikler yine kabineyle devam edecek, peyder pey bakan değişikliklerine gidilecek.

23 yıl aradan sonra alınan seçim yenilgisinin şokunu üzerinden atamaya AK Parti 2028 seçimlerinde rövanşı alabilmek için mahalle teşkilatlarından tutun da, belde ve ilçe teşkilatlarına, devamında da il kongrelerine kadar kan değişikliğine gidecek.

Yorulanlar veya doku uyumu bozulan yöneticilerle yollar ayrılacak, yerel seçimlerde genel merkezi yanılgıya düşüren teşkilatların da tamamen değiştirileceği konuşuluyor.

Peki, Trabzon’da ne olur.

Trabzon’un merkezi Ortahisar Belediyesi ile Vakfıkebir ve Arsin ilçelerinin kaybedilmesi elbette AK Parti’ye çok dokunmuştur.

Erdoğan’ın moralini bozan yenilgilerdi ki AK Parti’de buralardaki ilçe başkanı ve yöneticileri ile il başkanı Sezgin Mumcu’nun ne kadar ve nasıl etkileyeceği de merak konusu.

Partinin genel bütününde mutlak bir değişim sesleri yükselirken hem parti kökünde hem de gövdede önemli değişikliklere gidileceği ifade ediliyor.

Olmalı mı, olmamalı mı?

2001 ruhunu kaybeden ancak hala aktif siyasetin içerisinde bulunan isimlerle belli ki bu iş artık yürümüyor.

Halen daha AK Parti’nin saflarında yer alan bu isimlerle yollar ayrılacak.

Ancak bunun tasnifi nasıl yapılacak.

Hiç şüphesiz 31 Mart seçimlerinde düşülen yanılgıya ikinci kez düşmek istenmeyecek.

Trabzon’da Ortahisar, Arsin ve Vakfıkebir ilçe teşkilatlarının tamamen yenileceği yönünde genel bir kanaat oluşurken il başkanlığı koltuğuna yansımasının olup olmayacağı da merak konusu.

Genel Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirilen İl Başkanları toplantısından sonra Trabzon’a dönen ve Ekim ayında ilçeler, Aralık ayında da Trabzon İl Başkanlığı kongresinin yapılacağını açıklayan İl Başkanı Sezgin Mumcu’nun niyeti devam etmek yönünde.

Sonuçta Türkiye birinciliği başarısı var.

İl Kongresine yaklaşık 4 ay gibi bir süre kalmasına rağmen beş isim şimdilik öne çıkıyor.

Sezgin Mumcu

Salih Cora,

Selahattin Çebi

Ergin Aydın

Mustafa Akkaya

Bu isimlerin dışında da başka adayların çıkması da muhtemeldir.

İl Başkanı Sezgin Mumcu’nun arkasında, Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şen ve Milletvekili Adil Karaismailoğlu’nun desteği var.

Ortahisar Belediye Başkan adaylığı için adı geçen eski Milletvekili Salih Cora’nın da güçlü bir aday olduğu ifade ediliyor. İl başkanlığına ciddi bakan isimlerden biridir. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’ ve Bakan Abdulkadir Uraloğlu’nun desteği onunladır.

Ortahisar Belediye Başkanlığını artı 40 bin averajla girip 20 bin farkla kaybeden Ergin Aydın il başkanlığına sıcak bakan bir isim. İnceden nabız tutmaya başladı bile. Milletvekili Yılmaz Büyükaydın’ın desteği yine onunladır.

AK Parti Ortahisar İl Başkanı Selahaddin Çebi de il başkanlığını çok isteyen isimlerden. Ancak bir tek dezavantajı vardır. Ortahisar Belediyesi’nin kaybedilmesi. Ancak ona Araklı Belediye Başkan adaylığını teklif eden güç yine arkasındadır. İş dünyasından destek var.

Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu’nun özel kalem müdürü Mustafa Akkaya ismi de il başkanlığı için adı geçen başka bir isim. Orun öyle bir düşüncesi var.

Ancak sonuçta nihai kararı delege verecek.

Ortahisar’ın 600 delegesi var,

Akçaabat ile Ortahisar delegesini alan ipi göğüsler

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın daha çok dikkat edeceği isim Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç’in isteyeceği isimdir. Çünkü uyum içerisinde çalışacak olan odur. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ahmet Başkanı seviyor. Verdiği şampiyonluk sözünü tutması da artının artısı.

İşin özü Trabzon İl Başkanlığı için Ahmet Metin Genç belirleyici olacak.