Ölüm her geçen gün en değerlilerimizi alarak iyice yalnızlaştırıyor bizi. Dünyayı güzelleştirenler dağılıp gidiyor aramızdan.

Dünya o ölçüde kıymetini yitiriyor gözümüzde. Zira “Şerefü`l-mekân bi`l-mekîn”(Bir makamın şerefi orada oturandan gelir.) demiş eskiler.
    
Hayattan çekilenlerin yerine yenisini koymakta zorlanan Türkiye, 6 Aralık 2023 tarihinde çok kıymetli bir aydınını daha kaybetti. Uzun süreden beri mide kanseri tedavisi gören tarihçi, yazar, siyaset bilimci Dr. Mustafa Çalık, 67 yaşında hayatını kaybetti. 
    
Türk fikir hayatının önemli şahsiyetlerinden biri olan Mustafa Çalık, 1956 yılında Gümüşhane'nin Çalık köyünde doğmuştu. İlk ve orta öğrenimini memleketi Gümüşhane’de tamamlamıştı. 1972 yılında Türk Ülkücüler Teşkilatı Gümüşhane Şubesi’nin Denetleme Kurulu’nda bulunmuştu. 1975’de Elmadağ MHP İlçe Gençlik Kolları Başkanlığı’na seçilmişti. 1977’de Ülkü Ocakları Genel Merkez Yönetim Kurulu’na girmişti. 1978-1979 yıllarında ise MHP Araştırma Merkezi ve Parti Okulu’nda görev yapmıştı. 1978 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun olmuştu. Yani mülkiyeliydi o.
    
Merhum Mustafa Çalık, 12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra bir grup arkadaşıyla beraber Yeni Sözcü dergisini yayımlamaya başlamıştı. O dergide "Fazıl Mustafa" müstear adıyla köşe yazıları yazmıştı. 1983’te Hamle dergisinin çıkışına katkıda bulunmuştu. Yine müstear bir isimle bu derginin yazar kadrosunda yer almıştı. 1980 yılında Uzman Yardımcısı olarak çalışmaya başladığı Devlet Planlama Teşkilatı’nda 1984’de uzman olmuştu. 1985-1987 yılları arasında ABD’de Denver Üniversitesi’ne bağlı Milletlerarası Çalışmalar Lisansüstü Okulu (GSIS)’nda milletlerarası politika mastırı yapmıştı. 1989 yılına kadar DPT’te çalışmıştı. Aynı yıl görevinden istifa ederek, bir grup arkadaşıyla birlikte "Türkiye Günlüğü" dergisini yayınlamaya başlamıştı. 1981 yılında SBF’de başladığı siyaset ilmi doktorasını, "MHP Hareketi’nin Siyasî Sosyolojik ve Kültürel Kaynakları" başlıklı bir tezini savunarak, 1992 yılında tamamlamıştı. 1983-1984 ders yılında Ankara ve Hacettepe üniversitelerinin değişik bölümlerinde Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi dersleri vermişti.
    
Mustafa Çalık, taşradan gelip ülkemizin başkentinde, hayat görüşünden ve ilkelerinden taviz vermeden, elif gibi dik durarak varlık mücadelesi gösteren ve bunu fevkalâde başaran bir kişiydi. O, hem eylem hem de söylem adamıydı. Daha doğrusu bu ikisini ustaca birleştiren bir büyük düşünce insanıydı. Çalık,1972 yılında Türk Ülkücüler Teşkilatı Gümüşhane Şubesi’nde görev alarak hayatının ve geleceğinin yönünü tayin etmişti.
    
Dr. Mustafa Çalık Hoca, 1996-1997 ders yılında Kazakistan'da faaliyet gösteren Hoca Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi’nde ‘Değişim ve Yenileşme Tarihimizin Temel Problemleri’ başlıklı lisansüstü bir ders okutmuştu. Bir süre de Türk Ocakları Yüksek Hars Heyeti azalığı yapmıştı. 18 Nisan 1999 genel seçimlerinde MHP’den Gümüşhane (ikinci sıra) milletvekili adayı olmuştu, fakat az bir oy farkıyla seçilememişti. Yeni Ufuk (1997) ve Ayyıldız (1999) ve Bugün (2006) gazetelerinde köşe yazarlığı yapmıştı. Bir ara Yazıcıoğlu'nun yanında yer almış, BBP Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuştu. Mülkiye'den mezun olan Çalık, aynı zamanda Türk Ocakları ve Mülkiyeliler Birliği üyesiydi.
    
Yaşadığı sürede yüzlerce yazı kaleme alan velut kalem Mustafa Çalık'ın en büyük eseri 156 sayı çıkan "Türkiye Günlüğü" dergisiydi. Onun dışında "MHP Hareketi/ Kaynakları ve Gelişimi", "Siyasi Yazılar", "Teorik Denemeler" adlarında üç kitabı bulunuyordu. 
    
İlim ve fikir adamı Dr. Mustafa Çalık Hoca, Türkiye’nin yetiştirdiği ender entelektüellerinden biriydi. Bu ülkenin dertleriyle dertlenen, sevinçleriyle asude olan sahici bir  vatanperverdi. Kıymetli yazar Berat Demirci'nin deyimiyle o, organik bir münevverdi. Kökü geçmişte (mâzide) olan (aydınlık) bir gelecekti. Celadet sahibi bir güzel insandı. Onun için fikir namusu her şeyden önce gelirdi. Onun bir davası, bir meselesi, bir kavgası ve bir sevdası vardı. Davası uğruna canı da dahil olmak üzere, her şeyini kaybetmeyi göze alırdı.