Oldum olası anı (hatıra) kitaplarını severim. Çünkü onlar kurgu değil hayatın ta kendisidir. Fakat istisnalar dışında hemen herkes anılarını yazmak için yaşlanmayı bekler. Bu hem siyasîler hem de edebiyatçılar için geçerli genel bir eğilimdir.

Bunun temelinde anılarda geçen kişileri deşifre etme endişesi de yatar. Onun için de anılarını yazmak için yaşlanmayı bekler siyasîler ve edebiyatçılar. Çoğu kere de ömrü vefa etmez; yazmaya imkân bulamadan anılarla mezara gömülürler. Bu kültür ve edebiyat için çok büyük bir kayıptır.

           

Bugüne kadar binlerce öğrenci yetiştiren Termeli Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ahmet Sezgin Hocam böyle düşünmedi ve anılarını yazmak ve yayımlamak için hemen eyleme geçti. Neticede çok kıymetli bir hatırat çıktı ortaya. Bu belki de anılarını yazmayı bekleyenlere de bir mesaj ve çağrı oldu. Bunların da ötesinde birçok kişiye örnek oldu.

           

Bugüne kadar yazdığı birbirinden kıymetli kitaplarla gönül dünyamızı aydınlatan eğitimci-yazar Ahmet Sezgin Hocam, son olarak "KAR RENKLİ ÇOCUKLUĞUM" adıyla çok güzel bir anı kitabı kaleme aldı. Çocukluk anılarını zamanın hoyrat elinden kurtardı.

           

Eğitimci-yazar Ahmet Sezgin'in "Kar Renkli Çocukluğum" anı kitabı iki bölümden meydana geliyor. Bu bölümler "Kar Renkli Çocukluğum(1966-1977)", Terme ve Ortaokul Yıllarım (1977-1980) diye adlandırılıyor. Bu da gösteriyor ki Ahmet Sezgin Hocam söz konusu bu kıymetli kitabında ömrünün ilk 14 yılını (1966-1980)  anlatmış. Anlaşılan o ki 1980 sonrasını (ki bu bugün itibariyle 44 yıla tekabül ediyor.) müstakbel bir kitaba bırakmış.

           

Güçlü bir hafızası olduğu kadar güçlü de bir kalemi olan Ahmet Sezgin, kitapla aynı adı taşıyan "Kar Renkli Çocukluğum (1966-1977)" bölümünde şu ara başlıklara yer vermiş: "Sülâlemiz ve Sevgili Ailemiz, Huzurlu Mahalle Hayatımız, İlginç Bir Kaçırılma Olayı, Miliç'teki Hoca Mektebimiz, Okuma Aşkım ve Naile Öğretmenimiz, Canım Babama Derin Hasret, Fedakâr ve Sevgili Babam, Gül Yürekli Annem ve Güllerimiz, İlkokulum ve Mazhar Öğretmenimiz, Kar Renkli Çocukluğumun Oyunları, Çocukluğumuzun Doğal Oyuncakları, Çocukluğumuzun Sevimli Hayvanları, , Sevimli Kedimiz ve Köpeğimiz, Silah Merakımızın Bize Yaşattıkları, Okulumuzdaki Kutlama Sevinçleri, Takım Tutma ve Futbol Sevgimiz, Heyecanlı Yüzme Hatıralarımız, Arımdere Irmağında Balık Tutmamız, Efsane Muhammed Ali ve Biz, Meyve ve Sebze Toplayıp Yeme Zevki, "Bir Sene Ütü Garantili Kumaş", "Eyvah Okula Geç Kaldım Ya Anne!", Kar Renkli Çocukluğum, Dayak Acısı mı Gönül Yarası mı?, "Camdan İki Büyük Göz Bakıyor", Helâl-Haram Hassasiyetimiz, Sarıyazı'da Hayvanlarımızın Peşinde, Duru Çocukluğumun Su Kuyusu, Gül Çocukluğumuzun Ramazanı, Köyümüzdeki Çalışma Hayatımız, Bereketli Fındığın Çilesi ve Sabrımız, Şen Çocukluğumun Samsun Fuarı, Yüreklerimizi Yakan Vefat Haberi, Çocuklukta Bir Yangın Tehlikesi, Çıktım Erik Dalına, Saf Çocukluğumuzun Bayramları, Çocukluğumun Yanık Türküleri, Kahramanımız Cüneyt Arkın, İmam-Hatip Ortaokuluna Gidişim, Köy ve Çocukluğumuzdan Ayrılış"

           

Aziz dost Ahmet Sezgin'in 192 sayfadan meydana gelen "Kar Renkli Çocukluğum" adlı anı kitabının  "Terme ve Ortaokul Yıllarım (1977-1980)" adını taşıyan son bölümünde ise şu alt başlıklara rastlıyoruz: "Eski Terme'deki Hayatımız, Bir Düğün ve Yol Maceramız, İmam-Hatip Ortaokulumuz, Sevgili Havagül Bebeğe Bakmak, Ortaokul Yıllarındaki Oyunlarımız, Televizyonla Sinema Arasında, Bizim Çocukluğumuzdaki Terme, Yağ Kuyruğu ve Kuyruk Acılarımız, Gül Çocukluğumuza mı Darbe?, Çocukluk Fotoğrafları"

           

"Kar Renkli Çocukluğum" adlı hatıra kitabının arka kapağında bu kıymetli anı kitabına dair şu önemli tanıtıcı ifadelere yer veriliyor: "Dostoyevski: 'Bir insanın ilk çocukluk yıllarından itibaren baba evinde sahip olduğu anılardan daha değerli hiçbir şey yoktur.' diyor "Karamazov Kardeşler" isimli romanında. Eğitimci- Şair-Yazar Ahmet Sezgin de "Kar Renkli Çocukluğum" isimli anı kitabında "ömrümün cenneti" dediği çocukluk hatıralarını çok samimi, akıcı, duru, etkileyici ve edebî bir üslûpla kaleme alarak bizleri iyilik, güzellik, edep, sevgi, merak, zevk, sevinç, huzur, tebessüm, hüzün, çile, özlem, sabır, umut, tabiat, hayal ve şiir dolu heyecanlı ve anlamlı bir yolculuğa çıkarıyor.