Geçenlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından büyük bir sosyal konut projesi başlatıldı. Bu projeyle yaklaşık 500 bin konutun bitirilerek hak sahiplerine verilmesi amaçlanmaktadır. Projede bilhassa kendi imkânları ile konut sahibi olamayan kişilerin ev sahibi yapılması amaçlanmaktadır. 

Buna benzer bir proje 1950’lili yıllarda Trabzon’da hayata geçirilmiştir. İlk önce şehrin doğu kısmında Kalkınma Mahallesi kurulmuş, aynı günlerde bu sefer şehrin batı bölümünde Yenimahalle inşa edilmiştir. 
Bugünkü yazımızın konusu olan Yenimahalle mevkii, Trabzonluların uğrak yerlerinden biridir. Günümüzde özellikle Numune Hastanesi’nin burada oluşu nedeniyle hemen her Trabzonlunun bir şekilde bu semtten yolu geçmiştir.

Peki, bu mahalle nasıl kuruldu? Yenimahalle’nin kuruluş öyküsü yukarıda da ifade edildiği üzere 1950’lili yıllara dayanmaktadır. Zira 1950’lilerle birlikte Trabzon’daki mahalle teşkilatında bazı değişikliklere gidilmiş, yeni mahalleler kurulmuş bazılarının da isimleri değişmiştir. Bu dönemde kurulan mahallelerden biri de Yenimahalle adıyla bilinen yerdir.

Yenimahalle’nin kuruluş süreci ise şu şekilde olmuştur: Bilindiği üzere Cumhuriyetin ilk yıllarında Trabzon’da büyük bir mesken buhranı yaşanıyordu. Şehre dışarıdan gelenler ev sahibi olmakta sıkıntı çekiyor, maddi durumu olmayan insanlar ise hiçbir şekilde ev bulamıyordu. Bu durumun önüne geçmek isteyen zamanın Trabzon Belediyesi,  uygun fiyatla ev inşa ederek halka satmayı planlamış, planlanan belediye evleri için münasip yer aranırken Atapark’ın doğusundaki saha gündeme gelmiştir. 

Bunun üzerine belediye evlerinin Kavak Meydanı’ndaki Sanat Okulu karşısında yaptırılmasına karar verilmiştir. Fakat burası da Bayındırlık Bakanlığı tarafından uygun görülmedi. Trabzon Belediyesi tarafından son bir hamle yapılarak Ayasofya’da İncirlik mevkiinde Akçaabat yolu ile deniz arasındaki düz sahada Hamamizade İhsan Bey’e ait 35 dönüm arazinin istimlakine karar verildi. Burası 73.000 lira bedelle satın alınarak üzerine 12 mesken yapılması karar altına alındı. Bu evlerin yapımı 1955’te tamamlandı ve bunlara Belediye Evleri ismi verildi.

1959 yılına gelindiğinde Belediye Evleri Mahallesi’nin adı Yenimahalle olarak değiştirildi. Trabzon Belediye Meclisi tarafından yapılan oturumda konuyla ilgili olarak şu karar alındı:

Kavakmeydan Mahallesi’nde kâin belediyemizce yapı ve teşvik maksadıyla evsiz vatandaşlara ve bahçeli evler kooperatifine satılan mahallin Yenimahalle olarak ayrılması ile müstakil bir mahalle olmasına dair Trabzon Bahçeli Evler Kooperatifi’nin dilekçeleri ve mahallini gösterir bir adet haritaları ilişikte sunulmuştur. Yapılan görüşme sonunda muvafık görülmekle dosyasında bağlı krokisi esası dâhilinde doğu kısmın Hacı Ahmet Sokağı, Kuzey kısmı müstakbel Trabzon-Giresun yolu, batı kısmı küçük Emirgan adıyla maruf gazinonun doğusundaki dere ve güney kısmın Polathane caddesiyle çevrili mahal içinde kalan sahanın Yenimahalle adıyla bir mahalle olarak ihdası reye konularak kabul edildi.


Yenimahalle, yukarıda da ifade edildiği gibi Hamami ailesi tarafından belediyeye satılan arazide inşa edilen binalardan meydana gelmişti. 1973’de bu mahalleye veya buradaki bir caddeye Hamamizade İhsan Bey isminin verilmesi gündeme gelmiş ve teklif kabul edilmişti.