Cumhuriyetin ilk yıllarında Trabzon’da bulunan bazı mahallelerin isimleri Trabzon Belediyesi tarafından değiştirilmiştir. Bazı mahalle isimlerinin Türkçe olmaması veya eskiyi hatırlatması nedeniyle bu gibi bir değişiklik uygun görüldü. Belediye tarafından ilk olarak mevcut sokak isimlerinin Türkçeleştirilmesi amacıyla bir heyet oluşturuldu.
Burada temel amaç eskiye ait ne varsa değiştirmekti. Bunun en açık ispatı 1937 yılında yayınlanan bir yazıdır. Dönemin yerel basınında çıkan yazıda şu ifadelere yer verilmiştir:
Soruyorum artık Zağnos, Zefanos, Faroz, Moloz, Polita, Kanita, Hosdimasya, Hoskirasya, Hoşmeşalos, bizim mi? Bunlardan hangisi bir kilisenin papaz külahına benzeyen kubbesi kadar zehirli değil? Yine soruyorum; bunları işiten hangi kulak sancı yapmaz, hangi gönül bunalmaz. Evet, bunlar ruhunda zerre kadar milli iman taşıyan hangi Türkün içinde burgu olmaz…
Yazıda da ifade edildiği üzere Trabzon’da eskiye ait mahalle isimlerinin değiştirilmesi için harekete geçilmiştir. Bu amaçla Trabzon Belediyesi içinde bir komisyon kurulmuş Söz konusu çalışmada ilk olarak şehirde bulunan mahalle sayısı 38’den 16’ya indirildi. Yapılan çalışmalar ancak 1939 yılı içinde sonuçlanmıştır. Bu kapsamda Trabzon’da asırlık mahalle isimleri değiştirilmiştir.
Yapılan bu değişikliklerden bazıları ile ilgili örnek vermek gerekirse mesela yıllardan beri halkın çokça kullandığı Faros ve Ayasofya’nın adı Yalı Mahallesi olarak değiştirilmiş, Tekfur Çayır ve İmaret Mahallelerinin adı Erdoğdu’ya çevrilmiştir. Yine Trabzon’un merkez mahallerinden olan İskenderpaşa, Tekke, Muhittin, Yeni Cuma-i zir gibi mahallelerin adı ise Gazi Paşa Mahallesi olarak değiştirilmiştir.
Bilhassa köyden gelenlerin mallarını sattıkları ve pazar kurdukları yer olan Pazarkapı, Hasan Ağa Mescidi, Molla Siyah, Saçlı Hoca gibi mahallelerin adının ise sadece Pazarkapı olarak kullanılması yönünde karar alınmıştır.
1939’da yapılan değişikliğe rağmen gerek halk arasında gerekse de resmi bazı yazılarda yine eski isimler kullanılmaya devam edilmiştir. Bu durum 1965 yılında Trabzon Belediye Meclisi’nin de gündemine gelmiştir.
25 Haziran 1965 tarihli oturumda Trabzon’da mevcut sokak isimleri üzerinde yapılan inceleme sonunda, nüfus sayımı dolayısıyla yeniden yapılan numaralandırma işlemi sırasında kaldırılması ve değiştirilmesi zaruri görülen cadde ve sokak adlarının müzakeresi neticesinde halen mevcudiyetleri kalmayan Attar, Çarıkçılar ve Yemeniciler Caddesi gibi isimlerinin kaldırılarak yerine aynı cadde üzerinde mevcut tarihi vasfı bulunan Bedestene izafeten (Bedesten Sokağı), Taksim’de mevcut belediye iş hanı arasındaki sokağa (Taksim İş Hanı Sokağı) adı verilmiştir.
Erdoğdu Mahallesi’nde yeniden açılan sokağa (Şafak Sokağı), tünelden Karayolları belediye sınırına kadar olan yola (Devlet Yolu), tünelden Ayasofya belediye hududuna kadar olan yola (Sahil Yolu), Değirmendere Çarşısı içinde bulunan yola (Değirmendere Çarşısı), Taksim’den Değirmendere devlet yoluna kadar olan yola (Değirmendere Caddesi) ismi verilmiştir.
Devlet yolundan ayrılarak Erzurum istikametine giden caddeye (Erzurum Caddesi), ve Değirmendere’de muattal kalan caddeye (Sanayi Çarşısı Caddesi) isminin verilmesine karar verildi.
Böylece Trabzon’da günümüzde kullanılan sokak ve mahalle isimleri bu şekilde kullanılmaya başlandı.