İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi 20 Mayıs 2024 tarihinde suikast gibi helikopter kazasında öldüğünde dünya nefesini tutmuş Türkiye’de bir günlük yas ilan etmişti.

Her ne kadar bizim 40 bin askerimizi şehit verdiğimiz terörle mücadelemizde 40 yılda bir gün de olsa yas ilan etmemesine rağmen.

Komşumuzda yangın varken biz Türk milleti olarak duyarsız kalamayız, acısına ortak oluruz, paylaşırız düsturumuzdan hareketle.

Aynı İran’da iki buçuk ay sonra geçtiğimiz günlerde ikinci büyük şok yaşandı.

Hamas Lideri İsmail Haniye’nin İran’ı ziyareti sırasında başkent Tahran’da kaldığı konuk evinde suikast sonucu öldürülmesi akıllara yine benzer soruları getirdi.

Ne oluyor bu İran’da

70 günde iki büyük ölüm.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin ölümünden sonra Hamas Lideri İsmail Haniye’nin suikastıyla üst üstü yaşanan ölüm olaylarıyla kafalar bir kez daha karışırken her iki olayda da İsrail ve Amerika’nın parmağı olduğu görüşü hakim.  

Haniye’nin suikastından sonra Türkiye ikinci kez bir günlük yas ilan etti.

Yine bayraklar yarıya çekildi.

Henüz Kıbrıs’ı tanımayan Filistin’in yine şehit Türk askerlerinin şahadet şerbetiyle ilgili bir günlük yas ilan etmediği halde.

Buna da eyvallah dedik.

Yetmedi gıyabı cenaze namazları kılındı.

Türkiye’nin dört bir yanında posterleri asıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Haniye ile ilgili başsağlığı mesajları ve İsrail ile Amerika’ya ağır göndermelerde bulunurken, Türkiye’nin Haniye’yi sahiplendiği kadar kendi ülkesinin Cumhurbaşkanı Mahmut Abbas sahip çıkmadı maalesef.

Hamas Lideri ülkesinden uzak Katar’da sürgünde yaşamasının sebebi de Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın onu oraya sürmesiydi.

Haniye’yi sürgüne Abbas gönderdi.

Mahmut Abbas’ın Haniye suikastı ile ilgili hiçbir demecini duymadım ben.

Cenazesine bile katılmadı.

Türkiye üst katılım gösterirken, Müslüman ülke devlet başkanları iştirak ettiği halde.

TBMM Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Türkiye üst düzey bir katılım sağlayarak Haniye’nin Katar’daki cenaze törenine katılım gösterirken Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın katılmaması herkesi olduğu gibi beni de şaşırttı.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Hamas liderine sahip çıkmadı maalesef.

Üstelik ölümünün üzerinden bir hafta geçmesine rağmen Türkiye’nin dört bir yanında posterleri hala tüm sokaklarda asılı dururken.

Şimdi sormak istiyorum

Haniye’nin Katar’a sürgün gönderen, cenaze törenine katılmayan adeta cenazesini ortada bırakan Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas’ın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne davet edilmesi ne kadar doğru.

TBMM kürsüsüne çıkarılıp parlamentoda milletvekillerine hitap etmesini, hatta Türkiye üzerinden dünyaya seslenmesine fırsat vermek, olanak sağlamak ne kadar doğru bilmiyorum

Kıbrıs’ı tanımayan, Türkiye için bir günlük yas ilan etmeyen, kendi liderini sürgüne gönderen, cenazesine katılmayan, bir fatiha dahi okumayan Mahmut Abbas’ın, her koşulda kendisine saygı gösterilen, yas ilan eden, posterleri sokaklara asılan Türkiye’ye davet edilip konuşturulması ne kadar doğru?

Bir taraftan Haniye’ye sahip çıkan bir Türkiye, diğer taraftan kendi vatandaşı Hamas Liderinin cenazesine katılmayan bir Filistin Devlet Başkanının TBMM’de şov yaptırılmasını doğru bulmuyorum açıkçası.

Haniye mi doğruydu yoksa Mahmut Abbas mı?

İnanın benim de kafam karıştı.

Bana göre Türkiye, Mahmut Abbas’ın ziyaretini iptal etmeli