Allah’ın onlara bahşettiği en yeşil ve doğal müthiş bir tabiatları var. Sürekli yağmur almasından kaynaklı dört mevsim yeşildir Rize. Bunu fırsata çevirmesini bilen Rizeli; yaz, kış bu tabiattan en verimli bir şekilde faydalanıyor.

Normal zamanlarını dünyaya nam salmış çayları ile geçiren Rizeli, bununla da yetinmemiş geri kalan zamanlarında da o güzelim tabiattan müthiş bir turizm potansiyeli elde etmenin yollarını aramıştır.

Öyle sadece yazın akışına bırakılan bir turizm ile de değil, kışın da bu güzelim memlekette neler yapabiliriz diye de kafa yormuş ve bence müthiş projelere de imza atmışlar. Yazları Allah vergisi doğal klima olan Kaçkarlardan kışın da heliski etkinlikleri ile faydalanmışlar.

Kaçkarların eteklerinde olan yaylaları kışın da boş bırakmamış turizme kazandırmanın yollarını aramışlar. Özellikle doğaseverlerin, dağcılık, kayak ve kar yürüyüşü gibi faaliyet yapanların mekânı olma konusunda her yıl artan aktiviteleri ile Rizelilerin bu işte daha da başarılı olacaklarına inancım tamdır.

Zeki ve çalışkan olan Rizeliler turizm konusunda çıtayı her yıl daha yukarı çıkarmayı hedefliyor. Bütün bunları yerinde inceleyerek ve pek çok faaliyetlerine, şenliklerine katılmış biri olarak bunları yazıyorum. Anzer’den Ayder’e birçok yaylasını da adım adım gezdim diyebilirim.

Daha geçen haftalarda Ardeşen ilçesinin Tunca Beldesinde 1300 rakımlı Deremezra Köyünde kar ve soğuğa rağmen yoğun katılımcılarla bu yıl 9’uncusunu düzenledikleri Kış Yüzme Şenliğini yaptılar. Yine geçtiğimiz ayda 16. Petranboard Kayak Şenliği yaptılar.

Geçtiğimiz hafta yine müthiş bir etkinliğe imza atan Rizeliler 17’ncisi olan Çamlıhemşin Kardan Adam Kış Festivalini yaptılar. Çamlıhemşin Kaymakamlığı ve Çamlıhemşin Belediye Başkanlığınca yapılan festivale yoğun katılım oldu.

Yürekleri yakan otel yangınında vefat edenlerden dolayı festivali normal zamanından geçen haftaya erteleyen festival komitesi duyarlılığıyla da yüreklere su serpti. Karla kaplı Ayder Yaylasında bu yıl güzel havada gerçekleşen etkinliğe katılarak yerinde gözlemledim.

İnsanların karda doyasıya eğlendiği, katılımcıların yerel sanatçılarla türkülerine eşlik ettiği, tulum ve kemençeyle horonlar oynadığı güzel bir etkinlikti. Hele İsmail TÜRÜT konseri muhteşemdi. Sevilen sanatçının türkülerine herkes eşlik ederken oradaki ambiyans görülmeye değerdi.

Kışı boş geçirmeyip kış turizminde iddialı olan Rizeliler bu yıl da 21-23 Şubatta 15. Çağrankaya Kar Şenliklerini yapacak. Velhasıl Rizeliler bu işi iyi yapıyor helal olsun onlara.

Peki, ya Trabzon? Zigana’da ya da Uzungöl’de neden böyle bir festival düzenlenmez? Hıdırnebi, Kayabaşı, Görnek ve Sultanmurat gibi yaylalarımızda kışın neden güzel bir faaliyet, şenlik yapılmaz? Turizmde iddianız varsa, turizmde sözünüz varsa kışın icraat gösterin. Yazın zaten herkes turist, her yerde turizm var.

Sözlerime son verirken, vicdanı ve imkânı olanlar için her yazımda hatırlatıyorum, deprem ve deprem bölgesindekileri ne olur unutmayın, her daim hatırlayın. Gazze’de şimdilik sözde ateşkes olsa da unutma, unutturma! Sağlıcakla kalın.