Prof. Dr. Orhan Aydın
Trabzon Tonyalı.
Makine Yüksek Mühendisi.
Yani makinenin profesörü.
Türkiye’nin en genç profesörlerinden.
Sanırım 38 yaşında iken profesörlük unvanını kazanan bir bilim insanı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi.
Prof. Dr. İbrahim Özen’in rektörlüğü döneminde rektör yardımcısı olarak görev yaptı.
2012 seçimlerinde KTÜ rektörlüğüne aday olmuş üniversitede yapılan öğretim üyesi seçimlerinde 94 oy farkıyla 357 oy ile en çok ikinci oyu alan isimdi.
Seçimlerde 451 ile birinci olan Prof. Dr. Süleyman Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından KTÜ rektörlüğüne atanırken Orhan Aydın yine üniversitesinin başarısı için bilimsel araştırmalarına devam etmiş.
Türkiye’nin en genç profesörü olması hasebiyle ve rektör seçimlerinde çok iyi bir sonuç alması nedeniyle de dönemin Başbakanı bugünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından dikkati çekilen bir isim olmuştu.
Prof. Dr. Orhan Aydın bir dönem YÖK Baş Danışmanlığı bir dönem de YÖK Denetleme Kurulu Üyeliği görevlerini yürütürken, TÜBİTAK TEYDEB Teknoloji Merkezleri Komite Üyeliği de yaptı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2018 yılında yeni kurulan Tarsus Üniversitesi’nin kurucu rektörlüğüne atanan ve 2022 yılında ikinci kez aynı üniversitenin rektörlüğüne atanan Prof. Dr. Orhan Aydın’ı bugün TÜBİTAK gibi önemli bir kurumun başkanlığına getirdi.
Tebrik ediyorum.
Onu yıllar önce gören ve tabip eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da şükranlarımı sunuyorum.
Evet dediğim gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan, Orhan Aydın ismini 2012 yılında ajandasına not etmiş ve bugün Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu gibi önemli bir göreve getirmiştir.
Çalışarak geldi bu makamlara Orhan hoca.
Prof. Dr. Orhan Aydın’ı anlatmaya gerek yok aslında ama yine de küçük bir hatırlatmakta fayda var sanırım.
Orhan hoca KTÜ Makina Mühendisliği Termodinamik Anabilim Dalı öğretim üyesi olarak akademik kariyerine başlamış ve 2007 yılında profesörlük unvanını kazanmıştır.
Yaptığı çalışmalarla, hem Türkiye’de hem de uluslararası alanda saygın bir konuma gelerek mühendislik bilimlerine büyük katkılar sağlamıştır.
Prof. Dr. Orhan Aydın, 1999-2001 ve 2003-2004 yılları arasında University of Michigan (Ann Arbor)'da doktora sonrası araştırmacı ve misafir öğretim üyesi olarak görev yapmış bu süre zarfında da lisans seviyesinde dersler vermiş ve NSF, NASA, Ford Motor Co. Destekli gibi önemli projelerde çalışmış.
8 doktora ve 10 yüksek lisans tezi tamamlayan Prof. Dr. Orhan Aydın, termodinamik, ısı ve kütle transferi, akışkanlar mekaniği gibi konularda yoğunlaşmış, uluslararası saygın dergilerde 130’un üzerinde makalesi yayınlanmış.
Kariyerinde sayısız ödülleri bulunan Orhan Aydın, ODTÜ, TÜBA’nın Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü, TÜBİTAK Bilim Teşvik Ödülü gibi prestijli ödüllere layık görülmüş bir değerdir.
Ayrıca, 2021 yılında Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Asli Üyeliğine seçilmiş bir bilim insanıdır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından TÜBİTAK Başkanlığı gibi önemli bir göreve getirilen Prof. Dr. Orhan Aydın’ın bu başarısından tüm Trabzon olarak gurur duyduk.
Öğretim üyesi olduğu KTÜ Rektörlüğünden tutun da Türkiye’nin dört bir yanından kendisine tebrik mesajları yağarken ona olan güvenin bir ifadesidir aslında.
Hak etti Orhan hoca.
Tırnaklarıyla, kazıyarak ve çalışarak bu günlere gelen bir bilim insanıdır.
Çok iyi dereceğe İngilizce bilen Prof. Dr. Orhan Aydın’dan beklentiler yüksektir. Cumhurbaşkanı Erdoğan kendisinden çok şey bekliyor ve inanıyorum ki kendisine güvenenleri asla mahcup etmeyecektir.
Çünkü Orhan hoca, çalışan, üreten bir bilim insanı olmasının yanında vatanına, milletine, bayrağına sonuna kadar bağlı tipik bir Karadeniz evladıdır.
Türkiye’nin sizin gibi değeli evlatlara ihtiyacı var sevgili Orhan hocam.
Hele hele bu zor süreçte çok büyük projelerle, başarılı işlere imza atacağınıza olan inancımız da tamdır.
Biliyoruz ki sen, sana güvenenleri, sana inanları asla mahcup etmeyeceksin.
Allah yolunu açık eylesin sevgili Orhan hocam.